Essentiële oliën

Terug naar de basis met essentiële oliën

Het geneeskundig werken met aromatische planten is terug te voeren tot de Egyptenaren. Al meer dan 5000 jaar worden essentiële oliën gebruikt om hun geneeskrachtige werking. Het aromatische deel van de stoffen werd niet alleen gebruikt voor de behandeling van kwalen maar ook als cosmetica en tijdens diverse rituelen. In de loop der tijd zijn wij als mens door de komst van allerlei synthetische middelen, de kracht van de natuur een beetje kwijtgeraakt.  Erg Jammer, want de natuur bevat zo veel schatten. De essentiële oliën uit planten, bomen en zaden zijn daar onderdeel van. En gelukkig vinden steeds meer mensen weer hun weg terug naar de basis en de natuur. En dat is nou precies de missie van Young Living.

Wat zijn essentiële oliën?

Planten produceren krachtige aromatische vluchtige vloeistoffen in de vorm van essentiële oliën. Een essentiële olie geeft de geur aan de plant, het aroma, dat je de essentie van de plant kunt noemen. En wij kunnen dankbaar gebruik maken van deze schatten uit de natuur door deze olie aan ons lichaam toe te voegen.
De oliën worden aan de plant onttrokken door middel van waterdampdistillatie of directe distillatie. Een andere manier van essentiële oliewinning is de enfleurage. Deze manier wordt toegepast bij tere bloemblaadjes, waarin maar weinig essentiële olie zit. Essentiële oliën worden verkregen uit de wortels, schors, bloemen, bladeren, hars, etc. en zijn niet vettig, maar vluchtig.

Elke vette plantolie heeft zijn unieke eigenschappen. Die zitten in de pitten, zaden en noten om de levenskracht te behouden voor vernieuwing. Daarom is het goed om nooit alle zaden te plukken van een plant, zodat er genoeg overblijft om van zaad tot nieuwe plant te groeien. De vette oliën kun je gebruiken als draagolie om de essentiële oliën te verdunnen.

Lichamelijk, emotioneel, spiritueel & mentaal

Essentiële oliën doen op verschillende niveaus hun werk. Zowel op lichamelijk, emotioneel, mentaal en spiritueel vlak zijn er oliën om in te zetten. Lichamelijk: Je kunt de oliën inzetten voor, tijdens en na het sporten, bij ongemakken op de desbetreffende plek gebruiken. Emotioneel: Op een natuurlijke manier jouw negatieve emoties om zetten in gevoelens waar je je goed bij voelt zoals gemotiveerd, opgewekt, blij, meer focus en rust. Spiritueel: meditatie, yoga, affirmaties, chakra’s. Mentaal: De geuren van essentiële oliën kunnen de zenuwen in de neus goed prikkelen.

Essentiële oliën staan bekend om hun vermogen de focus en concentratie aan te scherpen. Ook is het zo dat elke olie veelzijdig is en dus op meerdere niveaus werkt.

Zo is bijvoorbeeld de Orange essentiële olie een fijne olie om je immuunsysteem te ondersteunen, maar deze kan ook ingezet worden om je vrolijker te voelen en is erg opwekkend voor lichaam en geest.

Manieren van gebruik

Aromatisch

Inademen van de oliën. Bij de Premium Starter Kit zit een diffuser en deze is van medisch plastic gemaakt ( je ademt geen schadelijke stoffen in als deze vernevelt) en dat is een hele goede manier om de oliën in de lucht te verspreiden en tot je te nemen. De diffuser van Young Living verspreidt de oliën koud en is zo ontworpen dat de oliën bij het vernevelen de therapeutische werking behouden. Je kunt ook één druppel op je handen smeren en dan je handen over je mond en neus plaatsen ‘cuppen’ en het aroma inademen.

Direct uit het flesje inhaleren kan natuurlijk ook.

De kleine geurmoleculen worden in de neusholte waargenomen door zenuwcellen, die vervolgens elektrische prikkels doorgeven aan je hersenen.

Dit gaat via het limbisch systeem van onze hersenen (het emotionele geheugencentrum). Het duurt ongeveer 22 seconden voordat de kleine moleculen van de essentiële oliën je hersenen bereikt hebben. Het limbisch systeem speelt een belangrijke rol in het regelen van het hartritme, bloeddruk, ademhaling, emotie, geheugen en hormoonbalans. Essentiële oliën kunnen daarom veel invloed uitoefenen op diverse lichamelijke en psychologische processen.

IMG_1694.1

Via de huid

Je kunt de oliën aanbrengen op de huid. De oliën worden super snel in de bloedbaan opgenomen via je huid. De moleculen van de oliën zijn namelijk zeer klein. Binnen 26 seconden is de olie traceerbaar in het bloed en in ongeveer 20 minuten heeft de olie elke cel in je lichaam bereikt. Onverdund gebruiken: Je bouwt mogelijk een allergie op. De oliën zijn zo krachtig en om een allergie te voorkomen kun je het beste de oliën verdunnen. Als je het verdund aanbrengt geniet je van de voordelen van de essentiële oliën zonder de nadelen.

Bij lichamelijke ongemakken, kun je de oliën smeren waar het nodig is. De oliën kan je ook smeren op reflexpunten van je voeten. Gebruik je de olie voor de emotionele werking, dan kun je de oliën gaan gebruiken op de plek van de chakra’s (energiecentrum in het lichaam).

Door inname

Je kunt de oliën innemen, maar is niet aan te raden als je niet precies weet wat je doet, waarom je het doet, hoelang je het doet, hoeveel druppels je gebruikt etc. Niet alle oliën zijn geschikt voor inname, maar er is een schema waarop precies staat welke je wel en niet kunt innemen. De oliën van Young Living met de witte labels, de plus-oliën, zijn sowieso officieel goedgekeurd door de FDA ( food and drug administration ) voor inname.

Bij Young Living zijn ook lege plantaardige capsules te verkrijgen die je kunt gebruiken om te vullen met essentiële oliën en v-6 basis olie, zodat ze makkelijk in te nemen zijn. Heel erg handig! Maar dan nog. Niet zomaar zonder goede richtlijnen en al helemaal niet bij kinderen.

Veelgestelde vragen

Er is geen verschil. Het is gewoon een andere benaming. Er is echter wel een groot verschil in kwaliteit en puurheid van de ene of de andere aanbieder.
In de 5 ml flesjes zitten ongeveer 80-90 druppels en in 15 ml ongeveer 250-300 druppels.
Als de bestelling geplaatst is, heb je de producten met twee dagen in huis. Young Living heeft namelijk een distributie centrum in Nederland.
Er zijn verschillende manieren om jezelf te informeren over de oliën. Sowieso blijft degene via wie jij jouw aankoop doet jouw begeleiden zodat je altijd iemand hebt bij wie je terecht kunt met je vragen. Wanneer je via mij een account aanmaakt bij Young Living en een aankoop doet, krijg je van mij de nodige informatie toegestuurd. Er zijn ook verschillende Facebook groepen met informatie en er is een website de Drop Some Oil University. En er zijn diverse prachtige boeken verkrijgbaar met uitleg en toepassingsvoorbeelden. En: Google is natuurlijk your best friend!

Dat vragen wij ons ook af! Waarschijnlijk omdat de meesten er nog niet mee bekend zijn of vasthouden aan wat ze gewend zijn, wat veelal reguliere medicatie is. Wanneer je eenmaal de essentiële oliën van Young Living gebruikt, wil je niet meer anders! We weten dat het ongeloofwaardig klinkt dat een druppeltje olie van alles zou kunnen verbeteren, maar toch is de ervaring dat dit in heel veel gevallen wel zo is.

Young Living biedt alleen essentiële oliën aan van topkwaliteit. Ze gebruiken alleen olie uit eerste destillatie van therapeutische klasse. Absoluut niet te vergelijken met de goedkopere olie die je soms in de winkel ziet staan. Ook al staat daar ‘100% natuurlijk’ op vermeld, wil dat niet zeggen dat de werking even sterk is. In zo’n olie zit bijvoorbeeld 5% lavendelolie en 95% amandelolie, die voornamelijk voor de geur wordt verkocht. Kies je voor Young Living, dan kies je voor kwalitatieve, 100% pure oliën met een veel bredere werking.

Nee, de oliën zijn niet in de winkel te koop. De oliën van Young Living worden alleen via onafhankelijke distributeurs verkocht. Young Living heeft hier o.a. voor gekozen, omdat er goede uitleg en begeleiding nodig is bij het gebruik van de oliën. Nadat je een kit gekocht hebt, blijft degene bij wie jij je oliën besteld hebt je begeleider en je kunt dus altijd met je vragen bij die persoon terecht.
Daarnaast zijn er een aantal officiële Young Living winkels verspreid over de wereld. Die zijn veelal te vinden bij of in de hoofdkantoren of in de buurt van één van hun boerderijen.

Je kunt daar als je lid ben van Young Living met jouw lidmaatschapsnummer ook oliën aanschaffen vanuit de winkel.

Young Living heeft een 30 dagen garantie dat je als je niet tevreden bent geen verdere uitleg nodig, je product terug mag sturen en vergoed krijgt wat er nog in je flesje aanwezig is. 50% van het product verbruikt 50% retour. Je mag zelfs tot 90 dagen aangeven niet tevreden te zijn, maar dan betaal je 10% administratiekosten over het bedrag dat je geretourneerd krijgt.

Mijn mond viel open, maar aan de andere kant, ben ik toch benieuwd hoeveel mensen er daadwerkelijk gebruik van maken. Want als ik mezelf na ga, ik wil alleen maar meer in plaats van minder.

Dat kan al binnen een paar minuten! Echter soms heeft het bij meer complexere dingen gewoon tijd nodig (soms loop je al jaren met klachten, verwacht dan ook niet dat alles met één keer smeren weg is). Negen van de tien oliën werken bij iedereen waarvoor ze bedoeld zijn maar is het soms even uitzoeken welke olie (of combinatie) het beste bij jou past. Dat er een olie is die voor jou werkt dat is zeker!

Young Living hanteert zeer hoge kwaliteitseisen (die veel verder gaan dan de wettelijke verplichtingen die gelden om het keurmerk ‘biologisch’ te mogen voeren). Elke batch wordt rigoureus getest, en daarna nogmaals door een externe partij.

Citrusoliën pakken afvalstoffen aan, waardoor ze ook het plastic aantasten waardoor we het kunnen binnenkrijgen, en dat willen we niet. Dit geldt voor plastic bekers, drinkflesjes en ook voor de diffusers. De Dewdrop diffuser van Young Living is van medisch kunststof, waardoor deze ook bestand is tegen de werking van citrusoliën.

Je kunt 100% pure essentiële oliën heel wat jaren bewaren. Citrusolie ongeveer 3 jaar. Bewaar de flesjes goed afgesloten, op een koele, donkere en droge plaats.

Dit is inderdaad niet raadzaam. De professionele diffusers van YL zijn gemaakt van medisch kunststof, waardoor er geen nare, bijkomstige stoffen in de lucht komen. Het speciale verneveling proces verkleind de oliën dusdanig dat je de werkzame stoffen goed opneemt bij het inademen. Het is een koud verdampingsproces waardoor de werking van de olie gegarandeerd blijft. Verhit je de olie, dan verliest deze zijn werking en blijft alleen een lekkere geur over.

Jazeker, de oliën en andere producten zijn een mooie aanvulling voor je klanten. Daarnaast zou je in je salon/praktijk ook de Raindrop Massage kunnen aanbieden. Als je meer wilt weten neem dan contact met me op voor meer informatie.