Sport

Sport, essentiële oliën en supplementen

Wij sporters trainen consequent en hard. De combinatie sport en essentiële oliën is een goeie combinatie die meer en meer onder ons sporters toegepast wordt. Ons lichaam heeft rust nodig om te herstellen, zodat we er vervolgens weer flink tegenaan kunnen gaan. Tijdens dit proces heb we te maken met spierpijn, blauwe plekken, overgewicht, ademhaling, maag/ spijsverteringsproblemen, focus en helderheid, weinig energie enz. De essentiële oliën zorgen ervoor dat ze ons lichaam in een zo optimaal mogelijke staat brengen voor een prestatie en/of fysiek en mentaal herstel na de inspanning.

Als je een fanatiek crossfitter bent zoals ik, of je doet aan hardlopen, tennis, voetballen, fietsen of zelfs aan yoga zul je vast wel het één en ander herkennen wat ik hierboven heb opgenoemd.

Je kunt de essentiële oliën voor, tijdens en na het sporten in zetten en ik gebruik ze op 2 verschillende manieren:

- Inademen ( *cuppen )

De meest bekende methode om 100% pure therapeutische essentiële oliën te gebruiken is door aromatisch gebruik, ofwel door inhalatie (*cuppen )
Het inademen van essentiële oliën is zeer effectief in de meeste gevallen. Het stimuleert het olfactorisch ( betrekking op de reuk ) systeem, dat een grote invloed heeft op de hersenen.

Door het inhaleren van essentiële olie worden er geurmoleculen ingeademd via de neus. De neus is ons reukorgaan die nauw verbonden is met het limbisch systeem. Het limbisch systeem is een groep structuren in de hersenen die betrokken zijn bij o.a. emotie, lange termijn geheugen, genot en motivatie. Ook het autonoom zenuwstelsel, de hormonen, het reguleren van de bloeddruk en hartritme mogen niet ontbreken.

Naast het limbisch systeem heeft het inhaleren van essentiële olie ook invloed op het ademhalingssysteem. Via de neus komen de moleculen ook terecht in het ademhalingssysteem, denk hierbij aan de longen.

Het aromatisch toepassen van de essentiële oliën heeft een grote invloed op ons gehele lichaam. Op deze manier kun je dus genieten van de vele voordelen, kracht, diepgaande effecten en medicinale werking van essentiële oliën.

* Doe 1 druppel in je hand, je handen tegen elkaar wrijven en over je neus plaatsen ( niet helemaal tegen het gezicht ) en dit vanuit de handen diep inhaleren.

- Via de huid

100% pure therapeutische essentiële oliën kan je direct aanbrengen op de slapen, achter de oren, de organen, onder de voeten en vele andere plekken op je lichaam. Eventueel dienen de oliën eerst verdund te worden voor gebruik.
Plaatselijk aanbrengen hebben ze vele voordelen voor het lichaam, gezonde spijsvertering, vermoeide spieren, betere ademhaling, gevoelige gewrichten en andere lichamelijke ongemakken. Het ondersteunen van mentale helderheid en emoties en zorgt voor geestelijke ontspanning.

Welke producten gebruik ik?

Ortho Sport

De Ortho Sport massage olie combineert pure plantaardige oliën met vier essentiële oliën van therapeutische kwaliteit, zoals Wintergreen, Peppermint, Thyme en Oregano.

Deze massage olie is ontwikkeld voor de *professionele als voor de amateur atleten, en iedereen die net als ik hard en consequent traint. In deze massageolie zit een grote dosering Phenol en zorgt voor warmte voor en na de workout voor je spieren.

* Een voorbeeld van professionals die deze massage olie van Young Living gebruiken zijn de therapeuten van Eredivisie voetbalclub AZ Alkmaar.

Ortho Ease
Ortho Ease
De Ortho Ease massage olie is ontwikkeld om de spieren en het vermoeide lichaam te kalmeren. Deze massage olie helpt schadelijke effecten van inspanning te bestrijden, zoals spierpijn, stramheid en verminderde doorbloeding. Door de combinatie van negen pure plantaardige essentiële oliën van therapeutische kwaliteit Wintergreen, Peppermint, Juniper, Lemongrass, Marjoram, Thyme, Eucalyptus Radiata, Eucalyptus Globulus en Vetiver, zal Ortho Ease massage olie je verfrissen en ontspannen.
Panaway

Deze olie heeft Gary Young gecreëerd na een ernstige blessure aan de gewrichtsbanden in zijn been. De olie ondersteunt de bloedsomloop, spieren en gewrichten en het bevordert tevens een normale cellulaire functie. Het brengt extra zuurstof in het gebied van het beschadigde weefsel dat het genezingsproces ook versnelt. Het is een prachtige combinatie van vier essentiële oliën de Peppermint, Wintergreen, Helichrysum en Clove die speciaal ontworden is voor het verminderen van pijn en ontstekingen.

Peppermint

De olie heeft een sterke, frisse mint geur met een verkoelende en verfrissende werking.
Het verhoogt de concentratie en is één van de meest effectieve essentiële olie voor het blokkeren van pijn. Bij plaatselijk gebruik geeft de olie een verkoelend en rustgevend gevoel dat lichamelijke ongemakken kan verlichten.

Valor

Valor brengt je lichaam in balans en geeft je kracht, moed en zelfvertrouwen en helpt je om obstakels los te laten, zodat je letterlijk en figuurlijk niet meer “vast” zit. Het is een krachtige blend van vier soorten essentiële oliën Rosewood, Spruce, Frankinsence en Blue Tansy.
Valor kan ook worden gebruikt voor een optimale gezonde wervelkolom.

Deep relief
Deep relief

Deze roller zit altijd standaard in mijn sporttas. Deze essentiële olie mix is speciaal geformuleerd ter verlichting van spierpijn en gespannen spieren. Het bevat zeer krachtige, natuurlijke, ontstekingsremmende oliën die perfect zijn voor dagelijkse pijnen. De olie is te gebruiken voor spieren, botten en gewrichten en kan verlichting brengen bij de meeste spier en gewrichtspijn, verstuikingen, gewrichtsbanden of bijv. rugpijn, schouder pijn, stramme vingers, voor ontstekingen in de rug of om migraine en spanningshoofdpijn te bestrijden.

Cool Azul 2
Cool Azul

Deze gel gebruik ik altijd als laatste om aan te brengen. De Cool Azul Sport Gel brengt namelijk de koelheid terug in de afkoeling.
In de Cool Azul Sport Gel hebben ze 10 procent (10 ml) van pure oliën verwerkt. Het belangrijkste ingrediënt is Aloë Vera. Het hydrateert niet alleen je huid, maar deze gel verkoelt je huid door de combinatie van Peppermint, Menthol en Kamfer en bevat ook nog Oregano en de exclusieve olie genaamd de Dorado Azul.

Breath again

Ik rol deze combinatie van oliën op mijn borst/keel, neusvleugels en onder de neus om mijn neusademhaling beter te ondersteunen tijdens mijn workouts. Veel van de oliën in deze blend werken op de luchtwegen en wij als fanatiek sporters weten allemaal dat goed kunnen ademen tijdens de workout van groot belang is om het langer vol te houden en voor een sneller herstel.
Deze olie bevat de volgende essentiële oliën: Eucalyptus Staigeriana, Eucalyptus Globulus, Laurel, Rosehip, Peppermint, Eucalyptus Radiata, Copaiba, Myrtle, Manuka and Eucalyptus blue.

Lemongrass

Lemongrass olie neem ik in voor een workout, de olie doe ik in een capsule en vul deze af met de v-6 basis olie. Waarom ik deze olie in neem? Omdat de olie een verbinding van Citral heeft wat bekend staat voor het ondersteunen van de productie van warmte in je lichaam (dit proces wordt ook wel thermogenese genoemd) en Lemongrass olie heeft daar een hoog gehalte van. Hoe meer warmte je in je lichaam hebt hoe meer calorieën je verbrand tijdens de workout

BLM capsules

Omdat ik hard en vaak sport neem ik van deze capsules er twee per dag voor het behoud van de botten, ligamenten en spieren. Deze combinatie van capsules combineert krachtige natuurlijke ingrediënten, zoals type II Collageen, Msm ( zwavel ) Glucosamine sulfaat ( natuurlijk voorkomend aminosuiker ) en Mangaancitraat ( ondersteunt de vorming van het beenderweefsel) versterkt met drie essentiële oliën Clove, Wintergreen en Idaho Balsam Fir. Deze essentiële oliën bevatten natuurlijke ontstekingsremmers en hebben pijnstillende eigenschappen. Het kan het ongemak voorkomen of minimaliseren en het versterkt en herstelt beschadigde gewrichten. MSM herstelt de flexibiliteit aan cel membranen en vertraagt de afbraak van het kraakbeen. Glucosamine sulfaat heeft bewezen dat het effectief jicht symptomen bestrijdt en type II collageen vermindert oxidatieve beschadiging bij gewrichten en ontstekingen.

Sulfurzyme kopie
Sulfurzyme

Van deze capsules neem ik er ook twee per dag, dit supplement is ontwikkeld om de gewrichten en mobiliteit te ondersteunen dus ook een belangrijke aanvulling voor mijn lichaam.

Het bevat Msm (zwavel ) ,Ningxia wolfberry en Fos ( fructooligosacchariden/prebiotica ).

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Voordelen van Sulfurzyme omvatten:

  • Ondersteunt een gezonde ontgifting
  • Behoudt de structuur van eiwitten
  • Beschermt cellen en celmembranen
  • Behoudt het moleculaire raamwerk van bindweefsel
  • Hiermee wordt de verbinding tussen de cellen aangevuld
  • Ondersteunt een gezond immuunsysteem
  • Ondersteunt de bloedsomloop, lever en een goede darmwerking
Denk jij na het lezen van deze informatie dat de combinatie van sport en aromatherapie in jouw sport studio/crossfit box past?
Het voegt namelijk écht een meerwaarde toe aan de sport prestaties.